Výroba nožů

Zajímali jste se, jak vznikají klenoty, které každý den používáte ve své kuchyni? Proč jsou tak dokonale ostré, padnou skvěle do ruky a práce s nimi Vás baví? 

Byli jsme se podívat v Německu ve výrobně Fr. Dick a přivezli jsme Vám následující informace a poznatky :-).

Díky dlouhé historii  a nevídané zkušenosti v oboru firma Dick neustále hledá nové způsoby, jak výrobky inovovat. Testy, poznatky a přání zákazníků se spolupodílí na výsledném produktu. 

Vysoký požadavek na kvalitu a optimální držení nože podle ergonomických požadavků řadí výrobky firmy Dick po celém světě k vedoucí značce v oblasti profesionálních kuchyní a

rovněž u řezníků. Ale i u ambiciózních hobby-kuchařů se těší výrobky firmy Dick stále větší oblibě.

 

Důležitým ukazatelem kvality nožů jsou:093A2958

                                                    vynikající řez a stálost břitu,

což platí pro všechny typy kvalitních nožů. Další faktory, které ovlivňují hodnotu kvality nože jsou:

 

Čepele nožů se vyrábí dvojím způsobem: kováním a lisováním.


Kovaný nůž

„Kovaný“ znamená , že je vyroben z jednoho kusu rozžhavené oceli bez sváření a pod vysokým tlakem. Ocel je díky tomu velice zhuštěná. Čepel, krk a průběžný list zajišťují optimální rozložení váhy.

Po procesu kování je surové tělo s přesahujícím materiálem žíháno naměkko, aby bylo možné vystřihnout čepel a následně krk a list jako jediný kus beze spár.

Zcela rozhodující pro kvalitu hotového nože má tvrzení/kalení. Surové tělo je v ochranné atmosféře při teplotě 1.000 °C tvrzeno. Výrobní zařízení instalovaná ve firmě F. Dick odpovídají nejmodernějšímu stavu techniky a garantují rovnoměrnou a nepřetržitě sledovanou kvalitu procesu tvrzení.

Při tvrzení nerezové oceli je jakýkoliv kontakt s kyselinou nežádoucí, neboť by došlo k okujení povrchu. Přednosti lesklé suroviny by se tímto zničily. Při použití zařízení na průběžné tvrzení v ochranné atmosféře se těmto negativním vlivům zamezí.

Potom probíhá takzvané popouštění. Neboť tvrzená ocel je křehká a neelastická, musí nyní projít popouštěním při teplotě kolem 250 °C , kdy ocel prochází největším pnutím. Molekuly v oceli se mohou vyrovnat a čepel získá požadovanou elastičnost a tuhost. Díky speciálnímu procesu hloubkového chlazení při teplotě -70 °C získá čepel ještě jednou poslední „impuls“ k elastičnosti. Broušení čepele probíhá na speciálně řízených bruskách, kde je zajištěna rovnoměrná špičková kvalita. Definitivní jemný výbrus s rovnoměrným jemným povrchem zajistí lešticí kotouč.

 

kova

 

Následně je nasazena střenka. Ve firmě Dick je střenka nasazována speciálním pracovním postupem.

Ocel s umělou hmotou jsou pevně beze spár spojeny k sobě. Rukojeť je z kvalitní, odolné a potravinářské umělé hmoty, která je vhodná i pro sanitační roztoky. Tvrzený potravinářský plast je na řapík nanášen za horka, proto je odolný vůči teplotním rozdílům i mechanickému poškození. 

Poslední výbrus kuchařského nože provádí specialisté na speciálně vyvinutých strojích firmy Dick, tak aby nůž získal optimální řeznou vlastnost.

Nože firmy Dick projdou ještě na závěr vysoce kvalitním leštěním, čímž získají mimořádnou ostrost. Nože jsou zkontrolovány laserovým úhloměrem, aby byl zajištěn optimální brusný a lešticí úhel.

Na závěr je na každém noži provedeno nezaměnitelné vyleptání znaku Dick, který je zárukou nejvyšší kvality, tradice a náročnosti. Vedle průběžné kontroly kvality během výroby je prováděna i velice přísná výstupní kontrola. Tato je zárukou rovnoměrné kvality a životnosti nožů.  

      

 Lisovaný nůž

 

Je vyroben z vysoce kvalitní legované oceli. Ze surového materiálu v konickém tvaru plátu je vystřižen polotovar. Než je nůž zhotoven projde ještě 16 pracovními kroky. Pro samotný povrch a pro ostří nože je nutno provést ještě dalších 6 pracovních úkonů. Koncipováno pro

profesionální použití. Lehké provedení s umělohmotným úchytem, s ukončením beze spár a s povrchem rukojeti bez hran.

 


autorizovaný
autorizovaný
Facebook Instagram Youtube Facebook
Copyright © 2018, ORS spol. s r.o.