Recept: Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíky

Kterou českou klasiku milujete vy? Co třeba plněné papriky rajskou omáčkou a domácími knedlíky? S očištěním zeleniny i krájením vám pomůžou nože ze série 1905. 

paprika1

Jaké nástroje F. Dick využijete při přípravě?

paprika2

Plněné papriky s rajskou omáčkou

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na papriky?

  • 200 g uvařené rýže
  • 600 g mletého masa (mix hovězího s vepřovým)
  • sůl a pepř
  • 8 bílých (slovenských) paprik
  • olej nebo 1 lžíce vepřového sádla
  • 50 g špeku
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • pár snítek tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
  • 1 malý citron nebo ½ většího
  • 3 kousky másla (cca po 20 g)
  • 1 l domácího vývaru na podlévání (kuřecí, hovězí)
  • 300 g rajčatového protlaku
  • 400 ml smetany (ideálně 33%)
  • cukr na dochucení
  • šťáva z citronu na dochucení

Co na knedlíky?

  • 4 rohlíky
  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • ½ prášku do pečiva
  • 500 ml vody

Jak na to?

  1. Uvařte rýži. Smíchej mleté maso se solí, pepřem a vychladlou rýží. Paprikám odkrojte “čepičky”, uvnitř je vyčistěte, zkontrolujte, zda nepálí a naplňte je masitou směsí s rýží. “Čepičky” ponechte, dodají jídlu při pečení ještě větší chuť. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Na kostičky nakrájejte špek. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na nadrobno. Očistěte mrkve a nakrájejte je na kolečka. Na pánvi na oleji orestujte špek spolu s cibulí, přidejte mrkev a zarestujte. Přendejte do pekáčku. Navrch dejte naplněné papriky spolu s “čepičkami”, přidejte bobkové listy, nové koření, kuličky pepře, čerstvý tymián a na plátky nakrájený malý citron (nebo ½ většího citronu). Nakonec přidejte máslo.
  3. Pekáček přiklopte a dejte do trouby péct, pečte asi 60 minut. Průběžně podlévejte vývarem. Na posledních 20 minut odklopte, ať lusky krásně zezlátnou. 
  4. Mezitím si připravte knedlíky. Nakrájejte rohlíky na kostičky, přendejte je do větší mísy. Smíchejte s moukou, solí, práškem do pečiva a zalijte vodou. Důkladně promíchejte a vytvarujte 2 šišky. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíky vařte nejprve z jedné strany 14 minut, poté je vařečkou otočte a vařte dalších 14 minut. Nakrájejte.
  5. Upečené lusky přendejte na talíř. Z pekáčku vyndejte koření a citrony, sceďte, výpek si dejte stranou. Na pánvi orestujte scezenou zeleninu se špekem spolu s protlakem. Podlijte vývarem a dohladka rozmixujte. Přelijte do hrnce, přidejte zbytek vývaru dle potřeby (aby to nebylo moc husté) a smetanu. Krátce povařte. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem, cukrem a šťávou z citronu. Podávejte s plněnými lusky a knedlíkem. 

paprika3

Náš výběr z blogu