Vánoční recept: Linecké cukroví

Co by byly Vánoce bez lineckého cukroví? Připravili jsme pro vás osvědčený recept na křehká srdíčka, která se rozplývají na jazyku. Linecké ke svátkům prostě patří a nesmí na vánočním stole chybět!

linecke

Množství: cca 2 plechy

Příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

INGREDIENCE

  • 170 g másla
  • 70 g moučkového cukru + na posypání
  • 1 sáček bio vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z ½ bio citronu (bez chemického ošetření)
  • 210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

POSTUP

  1. Máslo pokojové teploty utři v robotu pomocí nástavce „K“ s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidej žloutky, kůru z citronu, a nakonec prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto, přendej jej do svačinového sáčku a nech ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
  2. Troubu předehřej na 170°C, horkovzdušnou na 160°C, těsto vyválej na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávej moukou, pokud se ti těsto lepí, raději jej vyválej mezi dvěma pečicími papíry. Vykroj libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeným zlehka sádlem do růžova, asi 10 minut.
  3. Ještě teplé cukroví s vykrojeným vnitřkem posyp moučkovým cukrem. Nech vychladnout a teprve poté slepuj jednotlivé díly marmeládou. Přendej do krabice na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14-21 dní.

Náš výběr z blogu