Vybírejte si nože podle toho, na co je potřebujete použít. Jak se v nich vyznat? Je to snadnější, než si myslíte. Existuje na to jednoduchý trik. Seznamte se se základními typy čepelí.
Hladká čepel
Hladkou čepel najdete nejčastěji u kuchařských nožů, zaručuje přesný řez jemných i tvrdších surovin. Je ideální na krájení zeleniny, ovoce, masa nebo ryb. Zaoblený tvar čepele usnadňuje houpavé řezy vhodné pro zpracování cibule nebo bylinek. Náš tip? Nůž ze série 1905.
Vlnitá čepel
Vlnitá čepel je typická pro nože na pečivo. Usnadňuje krájení chleba, rohlíků i baget, nepomačká je. Hodí se ale i na tvrdší ovoce s kůrkou jako je např. meloun nebo na zeleninu. Tento základní typ nože najdete ve všech sériích nožů F. Dick. Jeden z našich nejoblíbenějších je ActiveCut.
Čepel se speciálním výbrusem
Stále častěji se v kuchyni používá nůž Santoku. Poznáte jej podle čepele se speciálním kulatým výbrusem. Ten umožňuje vniknutí vzduchu mezi čepel nože a krájenou surovinu a díky tomu se surovina tolik nelepí na čepel nože. Používá se u nožů asijského typu. Santoku najdete i mezi lisovanými noži, jako je např. tento ze série Superior.
Zahnutá čepel
K čemu slouží nože se zahnutou čepelí? K vykosťování masa. Poznáte ji dle toho, že má zakřivený tvar. To umožňuje při krájení flexibilní a dlouhý řez. Tyto nože mohou být tzv. pevné nebo ohebné (flex). Využívají je řezníci i kuchaři v provozu, protože představují úlevu pro prací namáhané klouby rukou. Náš tip? Nůž ze série Red Spirit.
Flexibilní čepel
Proč je dobré si pořídit vykosťovací nůž flex? Flexibilní čepel = pružná čepel. Je vhodná na odstranění kostí, tuku a šlach u masa. I při filetování ryb. Krájí přesně tak, jak potřebujete. Neodstraníte ani příliš mnoho, ani příliš málo. Mezi oblíbené patří tento ze série Premier Plus, řezníky pak nejčastěji používají ErgoGrip.
Kapesní ocílka F. Dick se hodí na cesty, snadno ji složíte a použijete kdykoliv potřebujete obtáhnout zavírací nože, malé nožíky nebo třeba kopytní nože. Ideální dárek pro rybáře, myslivce i outdoor nadšence.
Zobrazit produktyUž jste někdy byli S Davidem za grilem? Na kurzech Davida Izáka ve Weber Store Praha vám poradí jak, co a na čem grilovat. A zároveň se v praxi seznámíte s noži a sortimentem F. Dick. Nikdy není pozdě naučit se grilovat jako profík.
Zobrazit produktyRok se s rokem sešel a opět jsme byli na veletrhu NATURA VIVA 2025 na Výstavišti v Lysé nad Labem. Na našem stánku Noze.cz nechyběla výbava nožů a sortimentu F. Dick pro myslivce a rybáře, i horké novinky. Děkujeme za návštěvu!
Zobrazit produkty