Vánoční kapr netradičně s kaštanovou omáčkou

Podáváte ke štědrovečerní večeři kapra? A přemýšlíte, že ho letos nebudete smažit? Inspirujte se na blogu a připravte si ho s kaštanovou omáčkou.

Jaké nástroje při přípravě využijete nejlépe?

Kapr s kaštanovou omáčkou
4 porce
příprava:  30 minut + vaření kaštanů

Co na kapra?                                                Co na brambory?
1 kapr (2 větší filety)                                       600g brambor typu A, B
sůl a pepř                                                        sůl
4 šalotky                                                         2 jarní cibulky
50 g másla                                                     1/2 pórku
1/2 pórku                                                        50 g másla
200 ml bílého suchého vína                           růžový pepř
asi 15 jedlých kaštanů
olej na opražení kaštanů
smetana na šlehání (33%)
šťáva z citronu na dochucení

 

Jak na to?

  • Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka. V hrnci rozehřejte máslo, orestujte nasekanou jarní cibulku a pórek. Na poslední chvíli přidejte růžový pepř, promíchejte a stáhněte z plotny.
  • Uvařené brambory slijte, přendejte je do druhého hrnce k máslu a rozšťouchejte je, ať se chutě propojí. Udržujte v teple.
  • Mezitím si připravte kapra s kaštanovou omáčkou. Na másle orestujte naseknou šalotku, přidejte nakrájenou zelenou část pórku, podlijte vínem a redukujte. Poté přidejte osolené a opepřené filety kapra a předvařené a na plátky nakrájené kaštany. Část kaštanů si dejte stranou a orestujte je na pánvi s troškou oleje na ozdobu.
  • Přiklopte kapra a duste asi 10 minut. Poté vyndejte filety a dejte si je stranou, udržujte je v teple. Do směsi z pánve přidejte smetanu, rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.
  • Kapra podávejte se šťouchanými bramborami, zalijte kaštanovou omáčkou a zasypte upraženými plátky kaštanů.

                  

 

Náš výběr z blogu